Yeterli ve Dengeli Beslenme

Yeterli ve Dengeli Beslenme

Sağlık, sadece hastalık ve sakatlık durumunun olmayışı değil kişinin bedenen ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik hali içerisinde olmasıdır.

Maksimum sağlık için de;

Yeterli ve Dengeli Beslenme

Düzenli Fiziksel Aktivite

Düzenli Sağlık Kontrolü şarttır.

Optimum sağlık için yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme temel unsurdur.

Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin ögelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasına “yeterli ve dengeli beslenme” denir. Yeterli ve dengeli beslenme; besleyici değerleri yönünden dört besin grubu altında toplanan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi ile sağlanır. Bir grup içinde yer alan besinler birbirlerinin yerini tutarlar. Birbiri ile benzer özelliklerine göre ayrılan bu dört temel grup, beslenme biliminde “dört yapraklı yonca” ile sembol edilir.

1.Yaprak: SÜT GRUBU

Süt, yoğurt, peynir, çökelek, ayran, kefir ve süt ile yapılan tatlılar süt grubuna girer. Bu besinler kemiklerin gelişmesi ve sağlığı için gerekli kalsiyumun temel kaynağıdır. Protein, B vitaminleri, fosfor ve çinko için de iyi kaynaktır.

2.Yaprak: ET-YUMURTA-KURUBAKLAGİL GRUBU

Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar bu grupta yer alır. Bu grup protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum ve B vitaminleri için iyi kaynaktır. Ayrıca kurubaklagiller bağırsakları çalıştıran posadan da zengindir.

3.Yaprak: SEBZE VE MEYVE GRUBU

Tüm sebze ve meyveler bu gruptadır. Bu besinler folik asit, A vitamini ön öğesi olan karotenler, E, C, B2 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, posa ve diğer antioksidan özelliğe sahip bileşiklerden zengindir.

4.Yaprak: EKMEK VE TAHIL GRUBU

Buğday, pirinç, mısır, çavdar, yulaf vb. gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek vb. ürünler bu gruptadır. Bu gruptaki beyazlatılmamış besinler özellikle B grubu vitaminler, mineraller, karbonhidratlar ( nişasta), posa ve diğer besin öğelerini içermeleri nedeni ile sağlık açısından önemli besinlerdir. Sağlıklı beslenme için önemli olan, bu dört besin grubundan da her öğünde dengeli ve yeterli düzeyde tüketebilmektir. Bu besinlerin önerilen tüketim miktarları kişiye özgü olarak değişmektedir. Bireyin yaşı, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumu bunu etkilemektedir.

Dyt. Serap ARSLAN